31142612

Τα γεγονότα στην Τουρκία έχουν φέρει σε αμηχανία τον αυτοαποκαλούμενο «πατριωτικό χώρο» στην Ελλάδα. Λόγω του μίσους που τρέφουν για τη γείτονα χώρα, δεν ξέρουν ποιά πλευρά να πρωτομισήσουν περισσότερο. Το εξεγερμένο λαό ή το κράτος και την αστυνομία; Τα οπαδικά τους ένστικτα έχουν μπλοκάρει και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα αν κάνει κανείς μια βόλτα στα social media του χώρου.

Τα γεγονότα στην Τουρκία έχουν φέρει, όμως, σε αμηχανία και την κυβέρνηση Σαμαρά. Είναι προφανές ότι το τελευταίο που θα ήθελε, είναι αυτά να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και για τους Έλληνες. Και το γεγονός ότι επικρατεί ένα γενικό κλίμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στο ελληνικό διαδίκτυο για τον εξεγερμένο τουρκικό λαό, κάνει την κυβερνητική ανησυχία να μεγαλώνει.

Η γαλάζια σαμαρική εφημερίδα «Παραπολιτικά», που ο ίδιος ο Σαμαράς προσωπικά προσπαθεί να προωθήσει για να αυξηθούν οι πωλήσεις της, επιχείρησε χθες να βάλει τα πράγματα στη θέση τους κατασκευάζοντας εξολοκλήρου ένα ρεπορτάζ δικής της εμπνεύσεως που το χρέωσε στοABC Australia. Στόχος της σαμαρικής εφημερίδας είναι όχι μόνο να πάψει η ελληνική κοινή γνώμη να βλέπει θετικά την αντίσταση του τουρκικού λαού απέναντι στην κυβέρνηση Ερντογάν, αλλά και να στραφεί εναντίον αυτής της εξέγερσης, γιατί πρόκειται δήθεν για μια συνωμοσία που ο απώτερος σκοπός της είναι… να πλήξει την Ελλάδα.

Το λινκ του «ρεπορτάζ» εδώ.

Είναι εμφανές ότι η επιχειρηματολογία αυτού του κειμένου βασίζεται σε αυτά ακριβώς τα γνωστά σενάρια που ικανοποιούν τα αυτιά του μέσου «Έλληνα πατριώτη», που τον θέλουν πάντα κατατρεγμένο και θύμα κάποιων σκοτεινών συνωμοσιών. Γι αυτό και το δημοσίευμα αυτό διαδόθηκε μανιωδώς και μέσα σε πελάγη ανακούφισης σε όλο το «πατριωτικό» διαδίκτυο. Πέραν αυτού, και του βλακώδους ισχυρισμού ότι ο στρατός κινητοποίησε όλον αυτό τον κόσμο στην Τουρκία, η πλαστότητα του δημοσιεύματος της εφημερίδας «Παραπολιτικά» έγκειται και στο ότι πουθενά αλλού στον κόσμο – εκτός από το ελληνικό διαδίκτυο – δεν αναδημοσιεύθηκε και ούτε έγινε λόγος γι’ αυτό.

Επίσης ο «απεσταλμένος του ABC Australia στη Κων/πολη» Ντέιβιντ Κοβάλσκι που επικαλείται το πλαστό ρεπορτάζ, δεν είναι ούτε ρεπόρτερ, ούτε έχει καμιά σχέση με το ABC Australia. Ο άνθρωπος είναι συγγραφέας (science author). Όμως και η Αλισον Μαδερς «κεντρική παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων του σταθμού» φαίνεται να είναι ένα ανύπαρκτο πρόσωπο για το ABC Australia, καθώς δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στο όνομα αυτό στην ιστοσελίδα του σταθμού. Αν ήταν όντως κεντρική παρουσιάστρια του δελτίου, θα έπρεπε λογικά μια σχετική αναζήτηση να κατακλύζεται από δεκάδες αποτελέσματα.

Μάταια ρωτάνε λοιπόν οι αναγνώστες τις εφημερίδας για σχετικό λινκ στην εφημερίδα του ABC Australia και για περαιτέρω στοιχεία, γιατί αυτά απλά δεν υπάρχουν:

39620103

Δεν ξέρουμε αν τα «Παραπολιτικά» άρχισαν να συνεργάζονται με τις μονταζιέρες της νεοδημοκρατικής «Ομάδας Αλήθειας» του Μουρούτη ή αν η απατεωνιά είναι βασικό συστατικό στο «DNA» της Δεξιάς. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η γαλάζια προβοκατόρικη προπαγάνδα και παραπληροφόρηση καλά κρατεί.

Το blog Jungle Report – από το οποίο και αναδημοσιεύονται τα παραπάνω – πρόσθεσε λίγες ώρες αργότερα:«Όπως μας πληροφόρησε ένας φίλος, και τον ευχαριστούμε γι αυτό, το δήθεν ρεπορτάζ του ABC Australia δεν κατασκευάστηκε τελικά από την εφημερίδα «Παραπολιτικά» αλλά από ένα blog ονόματι «Insomnia» με τίτλο ««Στημένο το σκηνικό απο τον Στρατό στη Τουρκία», μεταδίδει το ABC Australia! «Στόχος είναι η…Ελλάδα!»». Τα «Παραπολιτικά» το αντέγραψαν από εκεί, του άλλαξαν τον τίτλο σε «Απίστευτο ρεπορτάζ του ABC Australia: «Στόχος της εξέγερσης στην Τουρκία είναι η Ελλάδα!»» και το δημοσίευσαν στη σελίδα τους παρουσιάζοντάς το ως δικό τους».

Το koutipandoras.gr, γράφει σχετικά: «Από την πρώτη στιγμή το επίμαχο δημοσίευμα μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, αφού ουσιαστικά αναπαρήγαγε θέσεις που επιμελώς προσπαθούν να προωθήσουν για τις διαδηλώσεις στην Τουρκία συγκεκριμένα τμήματα της ΕΥΠ που σχετίζονται με δημιουργία έντασης μεταξύ των δύο χωρών για την είσπραξη μυστικών κονδυλίων. Τα δημοσιεύματα αυτά επιχειρήθηκε να περάσουν σε πολλά sites τις τελευταίες ημέρες εν είδει σοβαρών πληροφοριών, αλλά απέτυχαν. Εμφανίστηκε ωστόσο στο parapolitika.gr αποδιδόμενο στο ABC Australia.

To koutipandoras.gr επικοινώνησε με το αυστραλιανό κανάλι και έλαβε τις εξής απαντήσεις: Τόσο το όνομα Ντέιβιντ Κοβάλσκι (ανταποκριτής στην Κωνσταντινούπολη σύμφωνα με το parapolitika.gr), όσο και η Άλισον Μάδερς (παρουσιάστρια κεντρικού δελτίου ειδήσεων σύμφωνα με το parapolitika.gr) δεν υπάρχουν μεταξύ των συνεργατών του ABC Australia. Αποτελούν σύμφωνα με την Λέινα Μπλακ, υπεύθυνη προσωπικού του καναλιού… φαντάσματα. Απευθυνθήκαμε στο parapolitika.gr ζητώντας στοιχεία για την πηγή της συγκεκριμένης αναδημοσίευσης. Μέχρι στιγμής το site δεν μας έχει απαντήσει».

πηγή: Αξιοπρέπεια & Αντοχή

Advertisements